Doelgroepspecifiek

Als meest complete groothandel van de Natuur, vinden wij het belangrijk dat iedereen lekker en gevarieerd kan eten. Daarom hebben wij ook voor klanten die - in verband met een voedselintolerantie, allergie of overgevoeligheid - bepaalde ingrediënten niet mogen of kunnen eten, veel producten vrij van o.a. gluten, lactose en cacao.

Zuivelvrije producten
Als u een koemelkallergie hebt, kunt u niet tegen één of meerdere eiwitten in het melkproduct. Hierdoor kunnen pijn in de buik of huiduitslag ontstaan. Alle zuivelproducten moeten dan vermeden worden. Bij een lactose-intolerantie is er geen sprake van een allergie voor eiwit(ten) uit melkproducten, maar is er een tekort aan lactase in je lichaam; het enzym dat lactose (=melksuiker) afbreekt in de darmen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid. Dit tekort kan tijdelijk zijn. In tegenstelling tot bij een koemelkallergie, is een beperking van lactose meestal voldoende om klachten in geval van een lactose intolerantie te verhelpen. Zure zuivelproducten en harde Nederlandse kaas geven meestal geen probleem. Soms is lactosevrije voeding noodzakelijk. Plantaardige producten als sojadrank en -desserts, amandel-, noten-, granen-, of rijstedrank en haverdrank zijn koemelk- en lactosevrij én bij ons verkrijgbaar. Met betrekking tot voedingsstoffen (eiwit, calcium, vitamine B1 en B12) zijn het geen echte vervangers van zuivel, behalve als de fabrikant die heeft toegevoegd.

Producten vrij van cacao
In geval van een cacao-allergie, bent u allergisch voor een eiwit in cacao. Wij bieden dan alternatieven in de vorm van carobeproducten. Carobepoeder is gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom. Het lijkt qua uiterlijk op cacao en veroorzaakt geen allergische reacties. In carobeproducten is soms wel cacaoboter verwerkt. Cacaoboter bevat geen (cacao)eiwit, waardoor dit bij een cacao-allergie geen problemen oplevert. Carobeproducten hebben een eigen smaak die ook door mensen zonder allergie gewaardeerd wordt. Doordat carobe van nature nogal zoet is, wordt in carobe producten gemiddeld minder suiker verwerkt dan in chocolade producten. Een bekend merk voor deze producten is Molenaartje carobella.
Bij een allergie voor cacao en koemelkeiwit, bieden carobe producten waarin melk verwerkt is geen oplossing. De carobeproducten van het merk Soyabella bieden dan dé uitkomst. Soyabella bevat geen cacao-eiwit en de receptuur is koemelkvrij. In plaats van melkbestanddelen wordt niet genetisch gemanipuleerd sojameel in de producten verwerkt. Hierdoor zijn de repen lekker zacht van smaak.

Glutenvrij assortiment
Klanten met een glutenallergie of – intolerantie, zijn gevoelig voor bepaalde eiwitten in gluten. Deze komen voor in granen als tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut. Ze zitten vaak in producten als brood, crackers, pasta en koekjes, maar ook in bijvoorbeeld soepen, sauzen en bier.
Natudis biedt een breed assortiment glutenvrije producten aan onder merken als Schär, Schnitzer, Glutafin, Roleys, Rizopia, Orgran en Bakery on Main. Ook kunt u bij ons terecht voor producten als quinoa, amaranth en boekweit. Officieel zijn dit geen granen, maar ze worden wel vaak op die manier gegeten en ze zijn van nature glutenvrij. Als er een glutenvrij logo op de verpakking staat, kunnen deze pseudo-granen gebruikt worden door mensen met coeliakie. Is dit niet het geval, dan kunnen ze besmet zijn met glutenbevattende granen.
Ziet u het officiële glutenvrije logo (een doorgestreepte aar) op de verpakking staan, dan weet u dus zeker dat het een glutenvrij product betreft.

Pinda-allergie
Een pinda-allergie is een sterk allergeen dat hittebestendig is en voorkomt bij ongeveer 0,5% van de Nederlandse bevolking. Meestal blijft de allergie het hele leven bestaan, eroverheen groeien komt bijna niet voor. De allergische reacties kunnen heel verschillend zijn, zoals huidreacties en kortademigheid. Ook anafylactische reacties komen voor.
Het kan overigens voorkomen dat het lichaam de eiwitten van soja(producten) of lupine(-eiwitten) "herkent" als pinda-eiwit. In dat geval ontstaat ook een allergische reactie als je die producten eet. Soja en lupine moeten net als pinda aangegeven worden als allergeen op het etiket.