De meest gestelde vragen

Hieronder een lijst met veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met onze klantenservice op 0341-464202 of stuur een email naar voorlichting@natudis.nl.

Aan onze verkoopmedewerkers ....

Hoe word ik klant bij Natudis?

Neem contact op met onze afdeling Verkoop via 0341-464227/0341 - 464228 of  Eén van onze verkoopadviseurs neemt vervolgens weer contact met u op. Uiterlijk een week nadat wij de juiste ingevulde formulieren retour hebben gekregen, ontvangt u een klantcode en kunt u bij ons gaan bestellen.

Kan iedereen klant worden bij Natudis?

Natudis hanteert voor een franco levering een minimum orderbedrag van € 450,- en voor de totale afname per kalenderjaar minimaal € 10.000,-.

Hoe kan ik bij Natudis bestellen?

U bestelt per handterminal of met uw eigen klantcode en wachtwoord via de webshop, waar u tevens de actiemodule vindt, met alle actuele acties en promoties overzichtelijk op een rijtje. Gebruiks- & milieuvriendelijk, alles binnen handbereik en met één druk op de knop te bestellen.

Waar kan ik een klacht indienen?

Heeft u een klacht over een product? Vul dan het reactieformulier in dat u vindt onder contact. U kunt natuurlijk ook met uw klacht in de winkel terecht waar u het product gekocht heeft.

Aan de voorlichtingstelefoon ...

Kan ik in plaats van melkproducten ook granen- of notendranken gaan gebruiken?

Granen- en notendranken bevatten niet dezelfde inhoudsstoffen als melk, dus kun je  granendranken niet als echte vervanger voor zuivel drinken. Wat eiwitten betreft zijn de sojadranken het beste. Granen- of notendranken bevatten daarvan te weinig. Zuivel is ook een belangrijke calciumleverancier en bevat onder andere de vitamines B12 en B2. Soms worden deze voedingsstoffen toegevoegd aan de granen- of notendranken, maar in onze branche minder vaak. Met betrekking tot calcium en deze vitamines zijn deze dranken geen volwaardig alternatief voor zuivel. Granen- of notendranken zijn wel een lekkere en gezonde variatie in het drankensegment, ook voor de niet allergische consument.

Mag je plantaardige noten- en granendranken geven aan baby’s?

Deze plantaardige dranken voorzien niet in alle voedingsstoffen (eiwit, calcium, vitamine B2 en B12), die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van een kind. Daarom raden wij ze pas aan in de dagelijkse voeding van een wat ouder kind. Het kind heeft dan al een voldoende gevarieerd voedingspatroon, waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen aanwezig zijn. In geen enkel geval kun je plantaardige dranken als basisvoeding gebruiken in het eerste levensjaar.

Op azijn staat niet altijd een houdbaarheidsdatum vermeld, waarom niet?

Azijn is, net als zout en suiker, wettelijk vrijgesteld van een houdbaarheidsdatum. Er staat wel een productiecode op de fles. Niet geopende flessen zijn onbeperkt houdbaar. Geopende flessen dienen koel en goed afgesloten te worden bewaard.

Wat houdt op een etiket de term ‘kan sporen bevatten’ in?

In de ingrediënten van het product zit het bepaalde allergeen niet, maar er kan contaminatie hebben plaatsgevonden. Doordat er in de ruimten waar het product wordt gemaakt, verpakt of afgevuld ook andere producten worden verwerkt, die het allergeen wel bevatten. Besmetting is ook al mogelijk op het land: zo mogen glutenvrije granen niet afgewisseld worden met glutenbevattende granen. Mensen die extreem reageren, bijvoorbeeld met een anafylactische shock op het allergeen, moeten met sporen rekening houden. Dat is gelukkig maar een heel kleine groep.

Wat is het verschil tussen appel(peren)stroop en ‘rinse’ appelstroop? Welke bevat het meeste ijzer?

Pure appel(peren)stroop, die in de natuurvoedingswinkels wordt verkocht, is uitsluitend gemaakt van appels en peren die ingekookt zijn tot een stroop. Hier is geen suiker of suikerbietenstroop aan toegevoegd! De suikers zijn afkomstig van het fruit zelf. Omdat appels en peren niet zoveel ijzer bevatten, zit in onze appel(peren)stroop minder ijzer (ongeveer 4 mg per 100 gram) dan in onze Rinse appelstroop (ongeveer 10 mg per 100 gram). Rinse appelstroop bestaat altijd uit ingedikt sap van appels (zuur, fris) en ingedikt sap van suikerbieten (zoet). Het hoge ijzergehalte in rinse appelstroop wordt veroorzaakt door toevoeging van het ingedikte suikerbietensap dat rijk is aan ijzer. Door het sap van de suikerbieten te koken en in te dikken, krijgt men een zoete, licht bittere stroop die gemengd met de appelstroop zorgt voor de typische friszure smaak (rinse betekent ook zoet/zuur) en de stroop ook beter smeerbaar maakt. In dit onbewerkte suikerbietensap zitten nog alle mineralen die ook in de suikerbiet zitten, dus ook ijzer. In de supermarkt wordt ook appelstroop verrijkt met ijzer verkocht (ongeveer 20 mg ijzer per 100 gram), dit gebeurt natuurlijk niet binnen de natuurvoedingswereld. Adviseer dan liever de rinse appelstroop aan je klanten! In Limburg wordt stroop van oudsher samen gegeten met ander broodbeleg zoals kaas of (cervelaat)worst. Het proberen waard!

Wij gebruiken Vetara bouillon, daar zit gistextract in, is dat hetzelfde als E621?

Nee dat is niet hetzelfde. Het gistextract dat wij gebruiken, wordt via een natuurlijk proces verkregen. Door middel van een speciaal procedé wordt uit verse gist een extract gemaakt met een bouillonachtige smaak. De gisteiwitten worden hierbij afgebroken tot aminozuren door enzymen die van nature in de gist voorkomen. Eén van die aminozuren is glutaminezuur en dat is de enige overeenkomst met de smaakversterker mononatriumglutamaat E621. Natriumglutamaat is namelijk een zout van glutaminezuur. Glutaminezuur komt van nature voor in eiwitrijk voedsel: b.v. in een liter melk zit 3 tot 4 gram. Vrij glutaminezuur proeven wij als de basissmaak ‘umami’, het Japans voor ‘hartig’. Gistextracten bevatten naast glutaminezuur ook nog andere natuurlijke smaakstoffen, nucleoitiden, glutathion, B-vitamines en aantal mineralen. Marmite is een goed voorbeeld van de karakteristieke smaak van gistextract. In biologische producten is E621 niet toegestaan en wordt vaak met behulp van gistextract een umamismaak verkregen.

Zijn de Ekoland havervlokken glutenvrij?

Zowel de Ekoland havervlokken als de havermout zijn van nature glutenvrij, maar kunnen besmet zijn met glutenbevattende granen. Alleen haverproducten waarbij op de verpakking het glutenvrije logo staat zijn gegarandeerd glutenvrij. Dit geldt overigens ook voor rijst, quinoa, maïs en boekweitproducten.

Wat wordt er verstaan onder ‘gehydrolyseerd’ eiwit?

Hydrolyse is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water. Bij gehydrolyseerde eiwitten gaat het om splitsing van de eiwitten tot aminozuren (de bouwstenen van de eiwitten). Hetzelfde gebeurt ook in onze spijsvertering als we eiwitten met behulp van enzymen afbreken tot aminozuren. Gehydrolyseerd eiwit is dus eigenlijk al verteerd eiwit. Omdat we voor aminozuren nooit allergisch kunnen zijn, worden melkeiwitten gehydrolyseerd om zogenaamde hypoallergene zuigelingenvoeding van te maken. Gehydrolyseerd eiwit zit ook van nature in tamari en shoyu (de eiwitten zijn afkomstig van soja en tarwe) en zorgt voor die heerlijke umamismaak. Ook wordt het veel gebruikt in bouillons, soepen etc.. Zeker in biologische varianten omdat de smaakversterker MSG (E621) verboden is. Als eiwitten gesplitst worden, ontstaat ook altijd het aminozuur glutaminezuur (umami-smaak), naast veel andere aminozuren die mede smaakbepalend zijn. Gehydrolyseerd eiwit is dus een goed, meer natuurlijk alternatief voor de smaakversterker MSG om die lekkere umami-smaak aan bouillons en soepen te geven. Maak je zelf soep zonder kant en klare bouillon? Dan kan een scheutje tamari of shoyu zorgen voor de umami-smaak, want die bevatten van nature gehydrolyseerd eiwit. Op internet kun je helaas allemaal spookverhalen over gehydrolyseerd eiwit vinden, maar die kloppen vaak niet! Hopelijk hebben we met deze uitleg veel misverstanden uit de weg geholpen.

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een geheel natuurlijk proces dat ontstaat door het werk van melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën zijn levende organismen, waarvan er wel 2000 verschillende soorten bestaan. Ze zijn overal in de lucht aanwezig en zitten van nature ook op groenten en fruit. Met zout en eventueel wat water, zetten de bacteriën de aanwezige koolhydraten (natuurlijke suikers) van gesneden groenten in een zuurstofarme omgeving na verloop van tijd automatisch om in melkzuur. Iedere melkzuurbacterie heeft verschillende eigenschappen. Hierdoor duurt het proces de ene keer langer dan de andere keer en is het smaakresultaat ook elke keer iets anders. Soms heel zuur en soms ook weer iets milder. Gefermenteerde producten hebben een gezond imago en lijken een gunstige invloed te hebben op onze darmflora. Het fermentatieproces kan helpen om schadelijke bacteriën tegen te gaan, de bederfelijkheid van het eten te verminderen en het gemakkelijker opneembaar te maken doordat het eigenlijk al een beetje 'voorverteerd' is. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt (nog), maar wat we wel zeker weten is dat gefermenteerde producten niet ongezond zijn en in ieder geval … gewoon heel erg lekker!