Column Christianne de Kort: Hoe plantaardig is jouw shampoo?

 | Natudis nieuws

Hoe plantaardig is jouw shampoo?
Op een etiket is niet altijd te herleiden of een product vegan is. Neem nou wijn. Al is het drankje zelf meestal gewoon plantaardig, tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt. Soms wordt er bijvoorbeeld albumine (ei), caseïne (melk), gelatine (botten) of vislijm (vis) gebruikt om de wijn te ‘klaren’, te filteren. Het lastige is dat deze ingrediënten niet op het etiket vermeld staan omdat, volgens de wet, alcoholhoudende dranken geen ingrediënten hoeven te vermelden. Gelukkig is biologische wijn bijna altijd veganistisch, want biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. De toevoegingen die worden gebruikt, zijn eigenlijk bijna altijd plantaardig, zoals bentoniet. Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt. Let daarom bij het aankopen van wijn op het vegan logo. Dan weet je zeker dat je 100% plantaardig bezig bent.

En hoe zit het dan met cosmetica? Ook in veel cosmeticaproducten worden dierlijke ingrediënten gebruikt, zoals honing, karmijn (bladluizen), cholesterol (dierlijk vet), lanoline (wolvet), collageen (bindweefsel), keratine (o.a. nagels, hoeven) en zelfs placenta (?!). Ik verbaas mij iedere keer weer over wat er allemaal kan worden gebruikt door fabrikanten als ik de ingrediënten controleer op websites als www.doublecheckvegan.com.

Kies je voor een vegan lifestyle, overweeg dan ook te kiezen voor vegan cosmetica als shampoo, gezichtscrème en make-up. De Natuurwinkel heeft een uitgebreid aanbod van vegan cosmetica, waaronder van het merk Urtekram. Onlangs heeft Urtekram de vegan lijn uitgebreid met een aantal nieuwe producten waar probiotica aan is toegevoegd (de purple lavendel lijn). Bij probiotica denken we al snel aan onze darmen, maar ook op je huid en haar bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën zijn belangrijk voor het zelf herstellend vermogen en zorgen daardoor voor een evenwichtige huid en glanzend haar. Door de heerlijke lavendelgeur werkt het ook nog eens ontspannend. Er mooi uit zien, ontspannen en vegan leven, wie wil dat nou niet?

Deze column is geplaatst in herfsteditie van De Betere Wereld, https://www.debeterewereld.nl/

 

 

« Nieuws overzicht