ETIKETTERING EN VOEDSELALLERGIE

Onlangs was er veel aandacht over etikettering en voedselallergie. Uit onderzoek van UMC Utrecht en TNO blijkt de ingrediënten op voedseletiketten niet altijd kloppen of volledig zijn. Mensen met een voedselallergie kunnen allergische reacties krijgen.

In een aantal nieuwsprogramma’s zijn delen van verpakkingen getoond van Ekoland, Horizon en Amaizin. De onderzoekers, UMC en TNO, hebben aangegeven aan dat het probleem dat ze hebben aangetoond een algemeen probleem betreft en niet specifiek biologische producten. De keuze in het programma om etiketten van biologische producten te tonen, is een toevallig voorbeeld geweest.

Wat staat er op een etiket?
Veel levensmiddelen die we kopen, zijn verpakt: in blik, glas, plastic of karton. Al die verpakkingen maken het moeilijk of soms zelfs onmogelijk om te zien wat we precies kopen. De enige manier om achter de inhoud en de samenstelling te komen, is de informatie op de verpakking te lezen. De fabrikant is verplicht bepaalde informatie op de verpakking te zetten. Zo moet, in duidelijk leesbaar en in het Nederlands, op de verpakking staan:
• om welk product het gaat
• tot welke datum het product tenminste houdbaar is (op de verpakking aangeduid met tenminste houdbaar tot... )
• wat de inhoud is (de netto-inhoud, dus zonder verpakking)
• de gebruikte ingrediënten
• naam en adres van de fabrikant, importeur of verkoper
• eventueel gebruiksaanwijzing en bewaarvoorschrift

Wettelijke verplichtingen omtrent allergenen
Het is wettelijk verplicht om in de ingrediëntenlijst op een verpakking te benadrukken of onderstaande allergenen aanwezig zijn. Dat kan vetgedrukt, onderstreept of in hoofdletters. Het gaat om: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten (pinda), soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine en weekdieren.

Allergische reacties
Onbedoeld kunnen er sporen van de opgesomde allergenen tijdens oogst, productie of verpakking in het product terecht komen. Dit noemen we kruisbesmetting.
Fabrikanten zijn niet verplicht om sporen van allergenen te vermelden op een verpakking. Juist die ontbrekende informatie kan gevaarlijk zijn voor mensen met allergieën, omdat kleine hoeveelheden van een allergeen al een reactie kunnen veroorzaken.

Beleid van Natudis
Het is voor mensen met een allergie lastig om geschikte producten te vinden en Natudis wil zo zorgvuldig mogelijk omgaan met de etikettering.
Natudis vermeldt de sporen van allergenen wel op de verpakking op basis van de door leverancier verstrekte informatie. Daarnaast is het beoordelen van het risico op kruisbesmetting onderdeel van de kwaliteitscontrole op de eigen merken van Natudis.

 

« Nieuws overzicht