Vitaliteit aantonen door stijgbeelden

 | Natudis nieuws

“Inleven, afstand nemen en voorzichtig tot een oordeel komen." Zo vat Roelant de Vletter stijgbeelden samen. “Stijgbeelden zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar je begrijpt dat een paprika die op glaswol is geteeld er veel materiëler en stoffelijker uitziet dan een paprika die in de volle grond heeft gestaan.” Dit vraagt om meer uitleg!

Wat is een stijgbeeld?
“Een stijgbeeld is een middel om aan te tonen wat de vitaliteit van een product is. Je maakt een stijgbeeld door een product te mengen met gedistilleerd water, te vijzelen, te zeven en dit in een filtreerpapier te laten trekken. Door toevoegen van zilvernitraat en de reactie met licht, ontstaat een stijgbeeld. Aan de buitenkant van een product kun je niet zien hoe het geteeld is. Een stijgbeeld kan je iets over de binnenkant van het product vertellen.”

“Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, heeft aanwijzingen gegeven over stijgbeelden. Natuur- en scheikundige Lilli Kolisko heeft dat begin twintigste eeuw opgepakt en de stijgbeelden verder ontwikkeld. Het is daarna blijven liggen. Het Louis Bolk Instituut heeft geexperimenteerd maar liep tegen de beoordeling aan. Het goed beoordelen van beelden is een jarenlang proces, dat leer je niet zomaar. Ik weet er ook nog niet alles van. Je moet wel heel veel proeven doen en leren interpreteren om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Zo maak ik van alle beelden een duplo, om toeval te vermijden en deze vertonen altijd hetzelfde beeld. Ik vind het beoordelen van dit soort beelden een uitdaging. Soms is er geen twijfel mogelijk, kijk maar naar de melkbeelden. Dan zie je het gewoon. Anderen kunnen wat lastiger zijn, zo gaat dat.”

Hoe beoordeel je een stijgbeeld?
“In gembersiroop en witbrood kun je zien hoe dominant suiker is. Bij suiker kun je zien wat het in je lijf doet. Als ik het plastisch mag beschrijven: het is heel jubelend. Het is net of er ballonnetjes opgelaten worden. Bij witte suiker is de verbinding tussen beneden en boven er bijna niet. En dat doet suiker ook in je lichaam. Als je een dipje hebt en je neemt iets met suiker, dan krijg je even energie.”

Waarom ben jij zo gegrepen door de stijgbeelden?
“Mijn fascinatie van stijgbeelden is ontstaan vanuit mijn zorg over het fysiek en stoffelijk worden van voedingsmiddelen. Het meest extreme voorbeeld daarvan vind ik de verticale landbouw. Planten geteeld op een kunstmatige ondergrond en met ledverlichting. Het goedpraten hiervan (het is biologisch want er wordt geen gif gebruikt) was voor mij de aanleiding om met de stijgbeelden te beginnen. Als verticale landbouw in Nederland op de markt komt, en dat gaat gebeuren in Dronten, notabene vlak bij de Warmonderhof, dan hoop ik met de stijgbeelden aan te kunnen tonen dat het echt anders moet. Het is allemaal goed bedoeld hoor, hoge opbrengsten per vierkante meter en een mogelijke oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Maar voor mij is het 'stenen voor brood'. Mijn gevoel zegt hier sowieso 'nee' tegen. Het doel is om te letten op de aarde. Daarom ben ik ook zo enthousiast over Natudis; de zorg voor de aarde maakt deel uit van
jullie missie.”

Verder onderzoek
“Een mooi voorbeeld is koemestpreparaat. In een hoorn gaat koemest en dat wordt, in de winter, voor een half jaar in de grond gestopt. Maar hoe bewaar je dan het beste het restant? Een bedrijf dat preparaten maakt voor veel biologisch-dynamische boeren heeft mij gevraagd om dit te onderzoeken. Ik heb een vergelijkend stijgbeeldenonderzoek gedaan met een preparaat in een pot en in een hoorn. Daar zijn heel duidelijk verschillen in te zien. Nu wil Stichting Demeter dit graag verder onderzocht hebben.”

 

« Nieuws overzicht